? ??????????????Live, Love, Laugh? ????? ?? ???Rating: 4.6 (8 Ratings)??58 Grabs Today. 21163 Total Grabs.
??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ?????Dream Forever? ????? ?? ???Rating: 4.7 (9 Ratings)??49 Grabs Today. 16005 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????Tartan BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Ahad, 1 November 2009

pEgerTian dadah


PENGERTIAN DADAH
Mengikut kamus Dewan , istilah dadah boleh diertikan sebagai ‘ ubat-ubatan’. Sekiranya pengertian ini diambil , maka rokok dan arak tidak termasuk dalam golongan dadah. Namun begitu, ada pendapat yang mengatakan pendapat ini adalah kurang tepat.
Mengikut pendapat lain, dadah adalah sejenis bahan atau campuran bahan kimia psikoaktif yang digunakan bukan untuk tujuan perubatan yang mana penggunaannya adalah dilarang . Ia biasanya diambil secara haram, boleh meninggalkan kesan ketagihan dan menyebabkan perubahan yang buruk dalam fungsi atau struktur fisiologi organisma.
Kimia psikoaktif ini mempunyai kesan yang amat ketara ke atas sistem saraf pusat iaitu otak dan saraf tunjang. Seterusnya ia akan melibatkan perubahan perasaan, kelakuan dan pemikiran. Tidak semua bahan kimia psikoaktif diistilahkan sebagai dadah. Apa yang diistilahkan sebagai dadah ialah bahan kimia yang mempunyai ciri-ciri ketagihan iaitu pada penggunaan untuk diri sendiri samada ditelan, dihidu, dikunyah, dihisap atau disuntik.
Penggunaan bahan yang bertujuan salah ini dan menjejaskan sistem saraf pusat diistilahkan sebagai dadah . Dadah ini lebih senang diambil berkali-kali kerana kesan khayal yang boleh didapati daripadanya. Jika dadah ini tidak diambil, ia akan menyebabkan penagih mengalami simptom pengunduran seperti muntah-muntah, cirit-birit, selalu bersin, menguap dan sebagainya.
Perlu diingatkan di sini, bahawa dadah tidak meliputi bahan-bahan pelarut seperti gam dan petrol serta alkohol walaupun bahan-bahan ini mempunyai banyak persamaan seperti dadah. Antara bahan yang dikatakan dadah ialah tembakau, amfetamin, barbiturat, ganja, kakain, halusinogen, candu, morfin, heroin dan sebagainya.
JENIS-JENIS DADAH
Terdapat empat jenis dadah iaitu :
Dadah perangsang
Dadah penekanan
Halusinogen
Narkotik
DADAH PERANGSANG
Dadah perangsang ialah dadah yang boleh merangsang atau menggalakkan sistem saraf pusat dan aktiviti sistem saraf pusat. Ia adalah bahan kimia samada asli atau tiruan yang boleh merangsang otak manusia.
Antara simpton y ang akan di hadapi oleh seseorang yang mengambil dadah jenis ini ialah dia menjadi lebih suka untuk bercakap dengan lebih bertenaga dan gembira, kurang keinginan untuk tidur, lebih yakin dan menjadi lebih besar hati. Para pelajar sering mengambil dadah jenis ini supaya mereka dapat belajar dengan lebih tekun. Penyalahgunaan dadah seperti ini jika selalu diambil akan menjadikan mudah keliru dan mudah pitam.
Kesan negatif pengambilan dadah jenis ini ialah penggunanya selalu berasa sakit, selalu mendengar suara-suara yang tidak jelas puncanya, selalu menaruh perasaan syak wasangka yang tidak berasas dan boleh mendapat sakit otak.
Dadah perangsang termasuklah :
Dadah asli : Kokain, kafein, Ephinephrine ( Adrenalin ) dan Ephederine
Dadah tiruan : Amphetemine ( Benzedrine, Dexedrine dan Methedrine) dan lain-
lain